Mali Mühür Nedir ?

Mali mühür, işletmelerin elektronik ortamdaki kaşesini ifade eden bir e-imza çeşididir. USB cihazı görünümündeki e-imza çeşidi olan mali mühür e-Fatura ve diğer e-Belge uygulamalarına geçişinde ki (e-Dönüşüm) sürecinde ihtiyaç duyulan bir araçtır. 

Bu araç e-Fatura ve diğer belge gönderimlerindeki belgelerin kaynağının ve bütünlüğünün garanti altına alınmasını sağlarken, aynı zamanda belgelerin gönderimindeki ve elektronik ortamda saklanmasındaki güvenliği ve gizliliği de sağlıyor.
 

Mali Mühürü Kimler Kullanabilir ?

Mali Mühür, sadece firmanın yetkili olarak bildirdiği kişiler tarafından kullanılabilir. Fakat firma içerisinde yetkili olan şahıs veya şahısların değişmesi durumunda ise yeni atanan kişilerin en kısa zaman içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. 
 

Mali Mühür ve e-İmza Arasındaki Fark Nedir ?

Mali Mühür firmalara verilir ve firmaların kaşelerinin elektronik ortamdaki halidir yani firmanın kaşesi yerine geçer. E-İmza ise gerçek kişiye verilir ve kişinin ıslak imzası yerine geçer.
 

2022 Mali Mühür Fiyatları;

3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu (TÜZEL KİŞİ)395,30 TL (335 TL + KDV)
3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu (GERÇEK KİŞİ)251,34 TL (213 TL + KDV)

Mali mühür sertifikaları 3 (üç) sene geçerli olacak şekilde tek seçenek olarak oluşturulmaktadır ve güncel fiyatları tabloda gösterilmektedir. http://mm.kamusm.gov.tr/fiyatlandirma.jsp sayfası üzerinden en güncel fiyat bilgilerine ulaşabilirsiniz.
 

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Mali Mühür Kamu Sertifikasyon Merkez (KamuSM) tarafından verilmektedir. Aynı zamanda mali mühür sertifikası ile ilgili birçok işlem ise KamuSM sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Mali Mühür Sertifikası başvuru işlemleri için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  1. Tarayıcınızdan https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresine gidin.
  2. Sayfa üzerindeki formu doldurun ve sonrasında giriş butonuna basın.
  3. Sonrasında açılacak olan Mali Mühür Sertifika Başvurusu sayfasındaki Sertifika Bilgileri alanından “Akıllı Kart ve Kart Okuyucu” seçeneğini seçin.
  4. Ardından form üzerindeki diğer bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun ve onayla butonuna basın.
  5. Son olarak ödeme ekranı üzerinden ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme işlemlerinizi de gerçekleştirdikten sonra sertifika üretim süreci başlıyor ve form üzerinde belirtmiş olduğunuz adresinize mali mühürün ulaştırılması sağlanıyor.
 

Mali Mühür Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır;

Mali mühür sertifikaları 3 yıllık süre ile kullanılır. Sertifikaların süresinin bitmesine 3 ay kaldığından itibaren belirli aralıklarla sistem üzerindeki kayıtlı e-posta adresine hatırlatma mailleri gönderilir. Mali mühür kullanımına devam etmek için ise hatırlatma mailleri öncesinde ya da sonrasında başvuru işlemlerini tekrar yapmanız gerekmektedir.
 

Mali Mühür İptal İşlemi Nasıl Yapılır ?

Mali Mühür, iptal işlemi aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı kullanımının kapatılması işlemidir. Sertifika iptal işlemi sonrasında sertifika bir daha kullanıma açılmamaktadır. İptal gerektiren nedenler;

  • Sertifikayı içerisinde barındıran akıllı kartın çalınması,
  • Sertifikayı içerisinde barındıran akıllı kartın kaybedilmesi,
  • GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından resen iptal talebi bulunulması,
  • Kamu SM tarafından sertifikaların amacına uygun olarak kullanılmadığını tespit etmesi durumunda sertifikanın iptali sağlanır.

Sertifika iptal için özetle aşağıdaki süreçleri takip edebilirsiniz.

  1. Kamu SM Online İşlemler sayfası üzerinden “Giriş” butonuna tıklayın.
  2. Açılan sayfa üzerinden “e-Devlet kapısına git” butonuna tıklayın.
  3. Açılan sayfa üzerinden giriş yöntemlerinden birini seçerek sisteme giriş yapın. 
    Not : Mali Mühür yetkilisinin bilgileri ile giriş yapmanız gerekmektedir.
  4. Açılan sayfa üzerinden “Mali Mühür İşlemleri” menüsünü seçin.
  5. Bir sonraki sayfa açıldıktan sonra “Diğer Mali Mühür İşlemleri” menüsünü seçin.
  6. Açılan sayfa üzerinden sizden istenen bilgileri girerek Mali Mühür Kimlik Doğrulama işlemini gerçekleştirin.
  7. Doğrulama için telefonunuza gelen sms onay kodunu girin ve onaylayın.
  8. Açılan menü üzerinden “Sertifikamı İptal Et” menüsünü seçin.
  9. Son olarak açılan sayfalar üzerinden doğrulama ve onaylama işlemleriniz gerçekleştirin.

Sonrasında işlemlerinizi başarılı ile gerçekleştirdiğiniz mesajını aldıktan sonra iptal işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
 

Mali Mühür Bilgi Değişikliği Nasıl Yapılır ?

Mali Mühür bilgi güncelleme (e-posta, telefon vb.) işlemleri için Kamu SM sayfa üzerinden Online İşlemler > Mali Mühür İşlemleri menüsünden giriş yaptıktan sonra bilgi güncelleme butonu ile bilgileriniz güncelleyebilirsiniz.

Vergi Kimlik Numarası (VKN) ya da ünvan değişikliği durumunda ise tekrar başvuru yapılmalıdır.


 

Mali Mühür Hakkında Herşey Hakkında S.S.S.

3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu (TÜZEL KİŞİ) 395,30 TL (335 TL + KDV) 3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu (GERÇEK KİŞİ) 251,34 TL (213 TL + KDV)
Mali mühür sertifikaları 3 yıllık süre ile kullanılır. Sertifikaların süresinin bitmesine 3 ay kaldığından itibaren belirli aralıklarla sistem üzerindeki kayıtlı e-posta adresine hatırlatma mailleri gönderilir. Mali mühür kullanımına devam etmek için ise hatırlatma mailleri öncesinde ya da sonrasında başvuru işlemlerini tekrar yapmanız gerekmektedir.
Mali Mühür bilgi güncelleme (e-posta, telefon vb.) işlemleri için Kamu SM sayfa üzerinden Online İşlemler > Mali Mühür İşlemleri menüsünden giriş yaptıktan sonra bilgi güncelleme butonu ile bilgileriniz güncelleyebilirsiniz. Vergi Kimlik Numarası (VKN) ya da ünvan değişikliği durumunda ise tekrar başvuru yapılmalıdır.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum