Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yayınlanan yeni bir tebliğ ile birlikte birçok işletme ve sektör e-Fatura uygulamasına geçiş yapmış ve halen geçiş yapmaya devam ediyor. Tabi ki burada bu geçişlerle birlikte birçok işletme süreçlerinde bazı farklı süreç ve durumlarla karşılaşıyor. Karşılaşılan bu farklı süreç ve durumlar ise işletmelerde bazı soru işaretleri oluşturuyor. Örnek bu soru işaretlerinden bir tanesini ise “e-Fatura ve e-Arşiv Faturaların Sorgulanması” sorusu oluşturuyor. Bu yazımızda gelin birlikte “e-Fatura ve e-Arşiv Faturalar Nasıl Sorgulanır ?” sorusunun cevabına birlikte bakalım.
E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Nedir ?
Faturaların sorgulanması konusuna geçmeden önce birlikte bu “e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nedir ?” ne için gereklidir bunlar hakkında bilgi sahibi olalım.
E-Fatura Nedir ?
E-Fatura (Elektronik Fatura), bilgi ve bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimiyle birlikte hayatımıza giren birçok işi kolaylaştırmayı ve süreci hızlandırmayı amaçlayan bir uygulamadır. Aslında bu uygulama üzerinde oluşturduğunuz belgeler kağıt faturalar ile aynı hukuki niteliğe sahiptir. Aynı şekilde bir kağıt faturanın içerisinde barındırması gereken tüm bilgiler içerisinde barındıran genel bir standarda sahiptir.
Kağıt faturalarda en önemli farkı tüm süreçlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ve tutulmasıdır. Aslında e-Faturayı bu şekilde özetleyebiliriz. E-Fatura hakkında daha detaylı bilgi almak için “E-Fatura Nedir ?” adlı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
E-Arşiv Fatura Nedir ?
E-Arşiv Fatura, aslında özetle e-Fatura mükellefi olan işletmelerin e-Fatura mükellefi olmayan işletme ve nihai tüketicilere elektronik ortamda düzenlemiş olduğu kağıt faturalar ile aynı hukuki niteliğe sahip belgelerdir. E-Arşiv Fatura hakkında daha fazla bilgi edinmek için “E-Arşiv Fatura Hakkında Herşey” adlı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
E-Arşiv Fatura’da tıpkı e-Fatura gibi GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından sunulmuş bir uygulamadır. Genel olarak aslında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gibi birkaç uygulama daha bulunmaktadır ve bu uygulamaların geneli ise e-Belge uygulamaları olarak adlandırılmaktadır.
E-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl Sorgulanır ?
E-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nedir ? , e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir ? sorularından yola çıkarak edindiğimiz bilgilerde iki belgenin de farklı türlerde belge olduğunu öğrendik. Bu belgelerin farklı türlerde olmasından kaynaklı olarak sorgulanma süreçleri de farklı olacaktır. Şimdi gelin birlikte e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl Sorgulanır ? birlikte bakalım.
E-Fatura Sorgulama
E-Faturalar için birkaç e-Fatura sorgulama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;
E-Fatura GİB Portal
Herhangi bir özel entegratör ile çalışmadan işlem yapmak için e-Fatura sistem başvurusu yaptıysanız https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresine işletmenize özel elektronik imza ile erişim sağladıktan sonra gelen kutusu üzerinden takip edebilirsiniz.
Özel Entegratör Gelen Kutusu
Eğer mevcut bir şekilde özel entegratör sistemi ile çalışıyorsanız. E-Fatura GİB portalı üzerinde olduğu gibi faturalarınız gelen kutunuza düşecektir. Sisteminiz üzerindeki gelen kutusu üzerinden belgelerinizi takip edebilirsiniz.
E-Fatura Görüntüleyici
Yukarıdaki süreçlerden birini kullanmanıza rağmen herhangi bir şekilde faturanıza erişemiyorsanız. Fakat gönderici taraf belgeyi sorunsuz bir şekilde gönderdiğini iletiyorsa bu durumda kendilerinden belgenin bir UBL/XML çıktısını talep edebilir ve e-Fatura Görüntüleyici programı ile sorgulayabilirsiniz. Sorgulama işleminin nasıl yapıldığı hakkında “E-Fatura Görüntüleyici Nedir ve Nasıl Kullanılır ?” adlı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
E-Arşiv Fatura Sorgulama
E-Arşiv Faturalar içinde iki farklı e-Arşiv Fatura sorgulama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;
İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) ile Sorgulama
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulama yapmak için https://ivd.gib.gov.tr/ adresini ziyaret edilir ve sisteme giriş yapılır. Daha sonra açılan sayfa üzerindeki sol menü üzerinden Bilgilerim > E-Arşiv Faturalarım seçeneği seçilir. Son olarak açılan sayfa üzerinde bir haftayı geçmeyecek şekilde bir başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenir ve sorgula butonuna tıklanır. Bu adımları takip ederek İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden e-Arşiv Fatura Sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
GİB e-Arşiv Fatura Sorgulama
Bu sorgulama yöntemi de bir önceki sorgulama işlemi gibi basit bir şekilde yapılmaktadır. Fakat buradaki sorgulama işlemini yapmak için belgeyi kesen mükellefin vergi kimlik veya T.C. kimlik numarası, fatura numarası ve ödenecek tutar bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu bilgileri elde ettikten sonra https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresi üzerinde ilgili alanları doldurarak sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Sizlerde merak ettiğiniz konular ve yazmamızı istediğiniz yazılar hakkında yorum bırakabilir. Dilerseniz sayfamızı sık kullanılanlara kayıt edebilir veya bildirimleri açabilirsiniz.
E-Fatura ve e-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz