Nace Kodu, yeni bir işletme kurma süreçleri'nde özellikle işletme kurmak isteyen kişilerin karşısına çıkan ve akıllarında soru işaretine sebep olan bir konudur. Çünkü bir işletme açmak istediğinizde işletmenizin faaliyet alanına uygun bir şekilde Nace Kodu belirlenecektir ve daha sonrasında bazı süreçlerde bu koda ihtiyacınız olacaktır.

NACE Kodu, ekonomik faaliyetlerin Dünya standartlarına uygun bir şekilde tanımlanmasına ve karşılaştırılmasına olanak tanıyan bir kod sisteminidir. Bu kod sistemi tanımlama ve karşılaştırmaya olanak tanıması dışında iş yerlerinin faaliyetlerine göre bir tehlike sınıflandırmasıda yapmaktadır.

Nace Kodu Nedir ?

Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması olarak bilinen NACE kodu ismini “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” açılımının ilk harflerinde almaktadır. Nace kodu aslında “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC)” Avrupa Birliği tarafından kullanılan bir uyarlamasıdır.

Nace kodu, işletmelerin iş yeri tehlike derecesinin belirlenmesine ve sınıflandırılmasına olanak tanır. Bununla birlikte iş yerlerinin iş güvenliği konusunda alması gerektiği önlemleri gösteren son derece önemli bir bilgidir. Bunlarında dışında bu bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığı gibi resmi kurumlarda yapacağınız işlemlerde ihtiyaç duyulur.
 

Nace Kodu Ne İşe Yarar ?

Aslında yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi Nace kodu yeni bir iş yeri açmak istediğinizde mutlaka karşınıza çıkacak bir bilgidir. Bu bilginin öğrenilmesi ve doğruluğu çok önemlidir. Çünkü iş yerleri bu kod sayesinde çalışma alanlarında almaları gerektiği iş güvenliği hakkında bilgi sahibi olurlar. Bu bilginin doğru olması iş yerlerinde bulunan tehlikler hakkında çalışanların bilinçlendirilmesi ve buna karşın önemler alınmasında önemli bir rol oynar.

Nace Kodu Tehlike Sınıfları

Nace kodu tehlike sınıfları 3’e ayrılır ve şu şekilde sıralanır;

  • Az Tehlikeli : Gıda, Büro/Ofis Hizmetleri, Alışveriş vb. iş yerleri
  • Tehlikeli : Kesme, Boyama, İmalat ve Servis vb. işyerleri
  • Çok Tehlikeli : Maden, İnşaat, Tersane vb. işyerleri

Burada sadece sınıflandırılmalarından özetle bahsettik yazımızın ilerleyen kısmında sizler için bir Nace kodu listesi paylaşacağız.
 

Nace Kodu Nasıl Alınır ?

Henüz işletme ticari faaliyetlere başlamadan önce hazırlık sürecinde iken işletme sahibi tarafından Nace kodu öğrenilmelidir. Nace kodunu Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce muhasbeciniz ya da mali müşavirinizden destek alarak öğrenebilirsiniz. 

Bunun dışında işletmenizin kuruluş aşamalarında vergi dairesinde yapılan yönlendirmelere göre Nace kodunu berlileyebilirsiniz.
 

Nace Kodu Öğrenme

Nace kodunu öğrenmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlar;

  • Nace kodu listesi üzerinden kendiniz kontrol ederek bulabilirsiniz.
  • Muhasebeci ya da Mali Müşavirinizden destek alabilirsiniz.
  • Kayıtlı olduğunuz Ticaret Odası sistemine erişim sağlayarak öğrenebilirsiniz.
  • En kolay Nace kodu öğrenme yöntemi ise işletmenizin SGK Sicil Numarası’nın 2,3,4,5,6 ve 7 rakamlarına bakmaktadır. Buradaki rakamlar Nace kodunuzu gösterir.


Nace Kodu Değişikliği

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi Nace kodlarının “Az Tehlikeli”, “Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” sınıflandırılması ve iş güvenliği hakkında işletmelere yüklenen sorumluluklardan kaynaklı olarak Nace kodunun doğruluğu çok önemlidir.

  • Vergi Levhası üzerinde kod yanlış yazılmış ise bu durumda vergi dairesine kod değişikliği dilekçesi verilmesi gerekir. Burada yeni istenilen kod ile faaliyet gösterilen alanlar uygun ise değişiklik gerçekleştirilir. Değişiklik onaylanır ve yapılırsa değişikliğin Ticaret Odası’na bildirilmesi gerekir.
  • SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kayıtlarında Nace kodu değişkliği yapılacak ise SGK’nın internet sitesine erişim sağlayarak gerekli işlemleri yapabilirsiniz.


Nace Kodu Sorgulama

Nace Kodu Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için tıklayınız. Ardından açılan sayfa üzerinde sizden istenilen bilgileri doldurduktan sonra “Ara” düğmesine tıklayarak Nace Faaliyet Kodunuzu öğrenebilirsiniz.


SGK Nace Kodu Sorgulama

SGK Nace kodu sorgulamak ve öğrenmek için tıklayınız

Yukarıdaki adresi ziyaret ettikten sonra aşağıdaki seçeneklerle işlem yapabilirsiniz.

  1. SGK Nace Kodları listesi'ni indirerek Nace kodlarını ve iş yeri tehlike sınıfınızı öğrenebilirsiniz. 
  2. Nace kodunu girerek işyerinizin iş kolunu öğrenebilirsiniz.
  3. İş kolunu girerek Nace kodunu öğrenebilirsiniz.
  4. Bunların dışında SGK Sicil Numarası üzerindeki 2,3,4,5,6 ve 7 rakamlarına bakarak kodunuzu öğrenebilirsiniz.


İnternetten SGK Nace Kodu Değişkliği

SGK Nace Kodu Sorgulama işlemleri haricinde, internetten SGK Nace Kodu değiştirme işleminide yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • uyg.sgk.gov.tr/nacedegisikliktalep/Welcome.do adresini ziyaret edin.
  • Açılan sayfa üzerindeki kullanıcı adı, sistem şifresi, işyeri şifresi ve güvenlik kodu bilgilerini doldurdun.
  • Bilgileri doldurduktan sonra “Giriş” düğmesine tıklanır.
  • Son olarak açılan sayfa üzerindeki tablodan yeni Nace kodu bilgileri seçin ve “Gönder” düğmesine tıklayın.


Nace Kodu Listesi

Nace kodu listesine, TÜİK, GİB, İTO, TOBB gibi kuruluşların resmi internet siteleri üzerindeki listelerden kolaylıkla bulabilirsiniz.


 

Nace Kodu Hakkında Tüm Detaylar Hakkında S.S.S.

Vergi Levhası üzerinde kod yanlış yazılmış ise bu durumda vergi dairesine kod değişikliği dilekçesi verilmesi gerekir. Burada yeni istenilen kod ile faaliyet gösterilen alanlar uygun ise değişiklik gerçekleştirilir. Değişiklik onaylanır ve yapılırsa değişikliğin Ticaret Odası’na bildirilmesi gerekir. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kayıtlarında Nace kodu değişkliği yapılacak ise SGK’nın internet sitesine erişim sağlayarak gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
Nace kodu listesi üzerinden kendiniz kontrol ederek bulabilirsiniz. Muhasebeci ya da Mali Müşavirinizden destek alabilirsiniz. Kayıtlı olduğunuz Ticaret Odası sistemine erişim sağlayarak öğrenebilirsiniz. En kolay Nace kodu öğrenme yöntemi ise işletmenizin SGK Sicil Numarası’nın 2,3,4,5,6 ve 7 rakamlarına bakmaktadır. Buradaki rakamlar Nace kodunuzu gösterir.
NACE Kodu, ekonomik faaliyetlerin Dünya standartlarına uygun bir şekilde tanımlanmasına ve karşılaştırılmasına olanak tanıyan bir kod sisteminidir. Bu kod sistemi tanımlama ve karşılaştırmaya olanak tanıması dışında iş yerlerinin faaliyetlerine göre bir tehlike sınıflandırmasıda yapmaktadır.
Nace kodu aslında “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC)” Avrupa Birliği tarafından kullanılan bir uyarlamasıdır.
Nace kodu, işletmelerin iş yeri tehlike derecesinin belirlenmesine ve sınıflandırılmasına olanak tanır. Bununla birlikte iş yerlerinin iş güvenliği konusunda alması gerektiği önlemleri gösteren son derece önemli bir bilgidir.
Nace kodu tehlike sınıfları 3’e ayrılır ve şu şekilde sıralanır; Az Tehlikeli : Gıda, Büro/Ofis Hizmetleri, Alışveriş vb. iş yerleri Tehlikeli : Kesme, Boyama, İmalat ve Servis vb. işyerleri Çok Tehlikeli : Maden, İnşaat, Tersane vb. işyerleri
Henüz işletme ticari faaliyetlere başlamadan önce hazırlık sürecinde iken işletme sahibi tarafından Nace kodu öğrenilmelidir. Nace kodunu Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce muhasbeciniz ya da mali müşavirinizden destek alarak öğrenebilirsiniz. Bunun dışında işletmenizin kuruluş aşamalarında vergi dairesinde yapılan yönlendirmelere göre Nace kodunu berlileyebilirsiniz.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum