5.000 - 30.000 TL için 509 Sıra Numaralı Kanun Detayları;

01/01/2020 tarihinden itibaren e-Arşiv fatura mükellefi olmayan mükellefler için 509 sıra numaralı kanun kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. 

Vergi mükellefi olmayan müşterileriniz için; vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL'yi aşması durumunda.

Vergi mükellefi olan müşterileriniz için; vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL'yi aşması durumunda 5.000 - 30.000 TL portalı kullanılması zorunludur. 

Ayrıca bu tutarları hesaplaması yapılırken günlük kesilen tutar hesaplanmalıdır. Eğer bir müşteriye ilk faturada 4.000 TL ikinci faturada 2.000 TL kesecekseniz 5.000 TL'yi aştığı için mecburen e-Arşiv belge düzenlemeniz gerekmektedir. Bu koşul mükellef olmayan müşterileriniz için 30.000 TL'dir.

 

 5.000 - 30.000 TL Portalinde e-İmza/Mali Mühür Zorunlu mu ?

5.000 - 30.000 TL portalını kullanacak mükellefler için herhangi bir zorunluluk yoktur. İmzalama işlemleri birebir Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılarak işleme sunulur. GIB tarafından imzalanan belgeler geçerli ve resmi belge statüsündedir.

 

5.000 - 30.000 TL Portaline Nasıl Giriş Yapılır ?

5.000 - 30.000 TL portalına giriş yaparken Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanılan büyük bir kolaylık vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı, İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi ile 5.000-30.000 portaline erişim imkanı tanımıştır. Tek şifre ile hem İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz hemde 5.000 - 30.000 TL portalına girmeniz mümkündür. Ayrıca İnteraktif vergi dairesine e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak menüde e-Arşiv portalını seçerseniz şifreniz olmadan da direkt e-Devlet üzerinden giriş yapma imkanınız bulunmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra karşılayan ekranda üst menüde Modül kısmında “e-Arşiv Portal” seçeneğini seçerek işlemlere başlayabiliriz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde Adres Nasıl Tanımlanır ?

Portale giriş yaptıktan sonra bizi karşılayan ekranın sol menüsünden “Kullanıcı işlemleri” > “Kullanıcı Bilgileri” bağlantısından bilgileri düzenleme ekranını açabilirsiniz. Bu açılan ekrandan Unvan, İsim, Soy isim, Vergi dairesi, Mersis numarası, sicil numarası gibi alanları düzenlemeniz mümkündür. Eğer ilk defa giriş yapıyorsanız buradaki bilgileri mutlaka doldurmanız gerekmektedir. Aksi taktirde kestiğiniz belgelerin üzerindeki bilgiler eksik kalacak ve kötü bir görünüm elde edeceksiniz. 

 

5.000 - 30.000 TL Portalında Bilgilerimi Nasıl Güncellerim ? 

Yine aynı şekilde bizi karşılayan ekranın sol menüsünden “Kullanıcı işlemleri” > “Kullanıcı Bilgileri” bağlantısından adres bilgileri düzenleme ekranını açabilirsiniz. Adres bilgileride Unvan, isim soy isim bilgileri gibi önemli bir bilgidir. Şirketinize ait kanuni adresinizi belgenin üzerinde göstermek için bu sayfada bulunan; cadde, sokak, il, ilçe, ülke, bina numarası, kapı numarası, faks, eposta, telefon gibi bilgileri bulunduğunuz ekrandan güncelleyebilirsiniz. Güncellediğiniz bu bilgiler yine aynı şekilde faturanızın üzerinde çıkacaktır. Bulunmaması halinde yine belgeniz görsel olarak güzel görünmeyecektir. Size tavsiyemiz adres ve diğer bilgileri mutlaka doldurmanızdır.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde  Fatura Nasıl Oluşturulur/Düzenlenir ? 

Resmi ve adres bilgilerinizi güncelledikten sonra artık fatura kesme/düzenleme/oluşturma aşamasına geçebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen bu portal özel entegratör portallerına göre biraz daha işlevselliği ve görselliği zayıf kalmaktadır. Faturayı düzenlemek için  sol menüden “Belge işlemleri” > “5.000-30.000 TL Fatura Oluştur" bağlantısından gerçekleştirebilirsiniz. Bu ekrana geçtikten sonra artık belge oluşturmaya başlayabiliriz. Belge oluştururken aşağıdaki sıraya göre belgenizi kolayca oluşturabilirsiniz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde  Fatura Bilgileri Ekleme

5.000-30.000 TL Fatura Oluştur ekranı açıldıktan sonra artık belgelerimizi oluşturmaya başlayabiliriz. 5.000-30.000 TL Fatura bilgileri ekranın en üstünde ilk bölümde yer almaktadır. Bu bölümde faturaya ait ETTN, Belge numarası, düzenleme tarihi/saati, Doküman para birimi, döviz kuru ve belge türü bulunmaktadır. ETTN bilgisi belgeye ait evrensel benzersiz bir numaradır ve üzerinde düzenleme yapamazsınız. Belge numarası otomatik sistem tarafından gönderim esnasında verilecek numaradır burada da sizin müdahale etme imkanınız bulunmaz. Düzenleme tarihi ve saatini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz ama en fazla 7 gün geri belge kesmeniz tavsiye edilir. Doküman para birimi TL dışında bir belge kesmek istiyorsanız buradaki türü değiştirerek yapabilirisiz. Eğer TL dışında bir belge kesiyorsanız Döviz kurunu yazmanız zorunlu hale gelecektir. En son olarak Belge türü olarak SATIŞ, İADE, İSTİSNA,TEVKİFAT gibi türleri de kullanabilirsiniz. Buradaki bilgileri doldurduktan sonra belgenin alıcı bilgilerine geçebiliriz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde  Alıcı Bilgileri Ekleme

5.000-30.000 TL Fatura Oluştur ekranın ikinci bölümünde bizleri faturaya ait alıcının bilgilerinin bulunduğu alan karşılamaktadır. Bu alanda alıcının; Vergi kimlik numarası / T.C. Kimlik numarası, Unvan, isim soyisim, vergi dairesi ve adres bilgilerini doldurmanız gereken alandır. Eğer bir şahısa belge düzenlemek istiyorsanız 11 haneli T.C. Kimlik numarasını yazmanız gerekmektedir. Eğer şahısa ait bir T.C. kimlik numarası bulunmuyorsa 11 tane 1 (bir) girerek belge düzenlemenize de imkan sağlanmaktadır. Gerçek kişi veya tüzel kişi olmasına istinaden Unvan veya isim soyisim bilgisi doldurulmalıdır. Son olarakta adres bilgisi girilerek artık belgenin satır bilgilerini oluşturmaya başlayabiliriz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde  Kalem/Satır Bilgisi Nasıl Eklenir

5.000-30.000 TL Fatura Oluştur ekranın üçüncü bölümü faturanın satır bilgilerinin bulunduğu alandır. Müşterimizin almış olduğu ürün veya hizmete ait bilgileri bu alandan girmemiz gerekiyor. Bu alanda girebileceğimi bilgiler, ürüne ait isim bilgisi, miktar, birim fiyat, iskonto ve KDV bilgilerini girebiliriz. Eğer KDV dışında bir vergi eklemek istiyorsanız alttaki başlığı okuyabilirsiniz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde Kaleme/Satıra Vergi Nasıl Eklenir ?

5.000-30.000 TL Faturası oluşturuken, oluşturduğumuz faturanın KDV dışında, ÖTV, ÖİV, STOPAJ, MERA Fonu gibi yada benzer vergileri varsa Vergi Ekle alanından yapmamız gerekiyor. Vergi ekleyebilmek için öncelikle bir önceki bölümdeki satır ekleme işlemini tamamlamamız gerekiyor aksi taktirde vergi ekleme işlemini gerçekleştiremezsiniz. 

 

5.000 - 30.000 TL Portalinde Açıklama/Not Nasıl Eklenir ?

5.000-30.000 TL Fatura Oluştur ekranın dördüncü ve son bölümü artık belgeye ait tüm alıcı, kalem ve vergi bilgilerini girdikten sonra fatura üzerinden gözükmesini istediğiniz açıklama, uyarı, bilgilendirici yazı veya notları bu alandan girebiliriz. Eğer birden fazla not/açıklama girmek istiyorsak yazı alanında Enter tuşuna basarak satır satır girdiğimiz notlar fatura üzerinde de satır satır gözükecektir. 

Tüm bu adımları geçtikten sonra artık belgemiz hazır durumdadır. Kaydet düğmesine basarak belgeyi tasalak kutusuna kaydedebiliriz ve görüntüleme işlemlerini yapabiliriz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalında Belge Nasıl Sorgulanır ?

Kestiğimiz belgeleri  sorgulamak, görüntülemek ve göndermek istiyorsak geçiş yapmamız gereken ekran, sol menüden “Belge işlemleri” > “5.000-30.000 TL Taslak" menüsü olacaktır. Burada karşımıza gelen ekranda bizim daha önce kesmiş olduğumuz, gönderdiğimiz veya iptal ettiğimiz belgelerin listesinin bulunduğu ekrandır. Bu ekranda tarih filtresini kullararak sadece belirli bir aralığa bakıp işlem sağlayabiliriz. İlgili belgeleri bulduktan sonrada üzerlerinde işlem sağlayabiliriz.

 

5.000 - 30.000 TL Portalında Belge Nasıl Görüntülenir ?

5.000-30.000 TL Taslaklar menüsünü açarak daha önce kestiğimiz belgeleri görüntüleyebiliriz veya filtre yaparak daha detaylı arama sağlayabiliriz. Görüntülemek istediğimiz belgeyi listeden bulduktan sonra yanında bulunan çek işaretine tıklayarak belgeyi seçip tarih filtresinin altında bulunan düğmelerden “Görüntüle”ye basarak belgenin oluşan görüntüsünü görebiliriz. Bu söylediğim yöntem dışında belgeyi indirip yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen eFatura görüntüleyici programı ile de görüntüleyebilirsiniz.  

 

5.000 - 30.000 TL Portalında Belge Nasıl İptal Edilir ?

5.000-30.000 TL Taslaklar menüsünü açarak daha önce kestiğimiz belgeleri görüntüleyebiliriz veya filtre yaparak daha detaylı arama sağlayabiliriz. İptal Etmek istediğimiz belgeyi listeden bulduktan sonra yanında bulunan çek işaretine tıklayarak belgeyi seçip tarih filtresinin altında bulunan düğmelerden “İptal Et”e basarak belgeyi iptal edebilirsiniz. Belgeyi iptal edebilmek için imzalanmamış olması gerekmektedir. Aksi durumda iptal etmeniz mümkün değildir.

 

5.000 - 30.000 TL Portalında Belge Nasıl Gönderilir/İmzalanır ?

5.000-30.000 TL Taslaklar menüsünü açarak daha önce kestiğimiz belgeleri görüntüleyebiliriz veya filtre yaparak daha detaylı arama sağlayabiliriz. İmzalamak / Göndermek istediğimiz belgeyi listeden bulduktan sonra yanında bulunan çek işaretine tıklayarak belgeyi seçip tarih filtresinin altında bulunan düğmelerden “GIB İmza” düğmesine basarak belgeyi imzalayabilirsiniz. İmza işlemini gerçekleştirmek için cep telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir doğrulama kodunu girdikten sonra belge imzalanabilir. Burada unutmamanız gereken konu imzalanan belge üzerinde herhangi bir değiştirme ve iptal söz konusu olmayacaktır. Göndermeden önce doğruluğunu ve netliğinden emin olun.

 

Yukarı da bahsedildiği şekilde 5.000-30.000 portalını kullanabilirsiniz. Bu portal yerine daha gelişmiş ve daha kolay kullanımlı konnektör veya özel entegratör portalları daha mantıklı olacaktır. Bu portallar size hız, zaman ve maliyet kazandıracaktır.
 

Yeni GİB e-Arşiv Fatura Oluşturma Hakkında S.S.S.

5.000-30.000 TL Fatura Oluştur ekranın ikinci bölümünde bizleri faturaya ait alıcının bilgilerinin bulunduğu alan karşılamaktadır. Bu alanda alıcının; Vergi kimlik numarası / T.C. Kimlik numarası, Unvan, isim soyisim, vergi dairesi ve adres bilgilerini doldurmanız gereken alandır. Eğer bir şahısa belge düzenlemek istiyorsanız 11 haneli T.C. Kimlik numarasını yazmanız gerekmektedir. Eğer şahısa ait bir T.C. kimlik numarası bulunmuyorsa 11 tane 1 (bir) girerek belge düzenlemenize de imkan sağlanmaktadır. Gerçek kişi veya tüzel kişi olmasına istinaden Unvan veya isim soyisim bilgisi doldurulmalıdır. Son olarakta adres bilgisi girilerek artık belgenin satır bilgilerini oluşturmaya başlayabiliriz.
5.000 - 30.000 TL portalini kullanacak mükellefler için herhangi bir zorunluluk yoktur. İmzalama işlemleri birebir Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılarak işleme sunulur. GIB tarafından imzalanan belgeler geçerli ve resmi belge statüsündedir.
01/01/2020 tarihinden itibaren e-Arşiv fatura mükellefi olmayan mükellefler için 509 sıra numaralı kanun kapsamında zorunlu hale getirilmiştir. Vergi mükellefi olmayan müşterileriniz için; vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL'yi aşması durumunda. Vergi mükellefi olan müşterileriniz için; vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL'yi aşması durumunda 5.000 - 30.000 TL portalı kullanılması zorunludur. Ayrıca bu tutarları hesaplaması yapılırken günlük kesilen tutar hesaplanmalıdır. Eğer bir müşteriye ilk faturada 4.000 TL ikinci faturada 2.000 TL kesecekseniz 5.000 TL'yi aştığı için mecburen e-Arşiv belge düzenlemeniz gerekmektedir. Bu koşul mükellef olmayan müşterileriniz için 30.000 TL'dir.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum