Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!
E-Fatura isminden de anlaşılacağı gibi elektronik ortamda kesilen ve gönderilen faturaları ifade etmektedir. E-Fatura, GİB Portal, Özel Entegratör veya Özel entegrasyon yöntemlerinden biri kullanılarak kesilebilir. Bu yöntemler kullanım imkanları ve işlem imkanları sebebiyle birbirinde ayrılmaktadır.
Bu yazımız içerisinde “E-Fatura Nasıl Kesilir ?” ve “E-Fatura Kesme Yöntemleri” konulardan bahsedeceğiz. Fakat öncesinde çok kısa bir şekilde “E-Fatura Nedir ?” başlığı altında e-fatura hakkında birkaç bilgi edinelim.
E-Fatura Nedir ?
E-Fatura, kağıt olarak kesilen fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip bir fatura türüdür. E-Faturayı normal kağıt faturalardan ayıran en büyük özelliği faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi, saklanması ve takip edilmesidir. Aslında kısaca e-faturaların çoğunluka işlemleri ve süreçle elektronik ortamda gerçekleştirilir.
Elektronik ortamda faturaların e-Fatura ve e-Arşiv Fatura olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Burada bizim özellikle üzerinde duracağımız e-Fatura ticari ilişki içerisindeki alıcı ve satıcı olmak üzere iki tarafında e-fatura kullanıcısı (e-fatura mükellefi) olması durumunda düzenlenir.
E-Fatura Kesme Yöntemleri
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi e-fatura düzenleyebilmek için öncelikle e-Fatura kullanıcısı (e-fatura mükellefi) olmanız gerekmektedir. E-Fatura kullanıcısı olmak için öncelikle GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemi üzerinden kayıt başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Başvuru işlemini esnasında açılan form üzerinde yararlanma yöntemi alanından E-Fatura Kesme Yöntemleri içerisinden kullanmak istediğiniz 3 yöntem birini seçebilirsiniz. Bunlar;
- Portal
- Entegrasyon
- Özel Entegrasyon
Bu yöntemleri seçmeden önce nasıl çalıştıklarını ve aralarındaki farkların ne olduğunu bilmekte fayda var. Gelin şimdi birlikte bu yöntemleri inceleyelim.
Portal (GİB Portal)
GİB Portal Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından https://portal.efatura.gov.tr/ internet adresi üzerinden ücretsiz e-fatura kesme imkanı sunulan bir uygulama hizmetidir. Bu hizmet özel entegrasyon yapmak konusunda yeterli teknik bilgiye ve çok fazla işlem hacmine sahip olmayan işletmelerin manuel olarak belgelerini oluşturup göndermelerine ve takip etmelerine imkan tanır.
Bu uygulama bir web uygulamasıdır ve internet adresi ziyaret edilerek açılan sayfa üzerinden işlemler yapılır. GİB E-Fatura Portalı içerisinde E-Fatura Uygulamasına ait temel özellik ve işlemleri içerisinde barındırır. Bu yöntemi tercih eden mükellefler özellikle portaldan oluşturulan faturaların saklanma süresinin 6 ay olduğu ve daha sonra bu belgelerin sildiğini bilmesi gerekiyor. Çünkü buradaki faturaları ve posta kutusu yanıtlarını beş yıl boyunca saklamak mükellefin sorumluluğundadır.
Entegrasyon (Bilgi İşlem Entegrasyonu)
Entegrasyon yöntemi, işletmenizin bilgi işlem sisteminin Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine entegre edilme yöntemidir. Bu yöntemde mevcut işletmeniz içerisinde kullanmış olduğunuz program ile işlemleriniz gerçekleştirirsiniz ve yapılan entegrasyon ile birlikte bu bilgiler Başkanlığın sistemine iletilir. Bu yöntemde özellikle işletmenizde bilgi işlem sistemleri ile ilgilenen bir birim kurma ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Özel Entegrasyon (Özel Entegratör)
Özel entegrasyon yöntemi, çok sayıda işlem yapan, farklı faturalama ihtiyaçları olan ve bilgi işlem altyapısı yetersiz olması durumunda veya işletmenin tercihi ile kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından denetlenen özel entegrasyon izni almış teknik yeterliliğe sahip olan ve bilgi işlem altyapısı ile elektronik ortam belge alıp gönderme imkanı tanıyan özel entegratör firmaları ile çalışır.
Özel Entegratör firmaların listesine ulaşmak için tıklayınız.
E-Fatura Sistemleri ile E-Fatura Kesmek Çok Hızlı ve Kolay
E-Fatura Sistemleri uygulamasıyla birlikte yukarıda sizlere açıklamış olduğumuz tüm süreçleri sizler için daha uygun ve avantajlı bir hale getiriyoruz. E-Fatura Sistemleri uygulaması GİB Portal üzerinde bulunmayan bir çok özellik ve imkanı hazır bir şekilde sizlere sunar.
Bilgi işlem entegrasyonu yerine birçok yazılıma hali hazırda entegrasyonu olan ve esnek yapısı ile yeni yazılımlara çok hızlı şekilde entegre olma imkanı sağlayan altyapısı ile sizlere birçok iş yükünden ve maliyetten kurtarır. Bağımsız özel entegratör yapısı ile hiçbir entegratör sistemine bağlı kalmadan tek ortak bir sistem üzerinde kullanım imkanı sunar.
Sizde E-Fatura Sistemleri uygulaması hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hemen iletişime geçmek için tıklayınız.
E-Fatura Nasıl Kesilir ve Yöntemleri Nelerdir ? Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz