Fatura iptal etmek için e-faturanın senaryosu iptal etmeye direkt olarak etki eden bir konudur. Temel faturayı iptal etmek için alıcı ve gönderici tarafından onaylanması gerekiyor. Bu onaylama sürece Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen e-Fatura iptal portalı üzerinden yapılır. İptal süreçleri hakkında detaylı bilgi ve anlatım için içerik bölümünden gidebilirsiniz. Diğer türde faturaların nasıl iptal edildiğini ve detaylı bir için alt başlıklardan inceleyebiliriz.  Öncelikle e-faturadaki senaryo konusu ile incelemeye başlayabiliriz. 

 

E-Fatura Senaryosu Nedir ?

E-Fatura senaryosu bir e-fatura mükellefinin başka bir e-fatura mükellefine kestiği faturalarda gönderen tarafından belirlenen faturanın yanıt ve işlem süreçlerini etkileyen bir etkendir. Peki Temel Fatura ve Ticari Fatura Nedir ? ve Temel Fatura ve Ticari Fatura Arasındaki Fark Nedir ? 

Ticari Fatura ve Temel Fatura Nedir ?

Aslında isimlendirilmelerinin de farklı olmasından da anlaşılacağı gibi burada iki senaryoda farklı durum ve süreçlerde için kullanılabilir. Fakat öncesinde bu senaryolar nelerdir temel olarak arasındaki farklar nelerdir bunlara göz atalım.

Ticari Fatura Nedir;

Ticari Fatura (Ticari e-Fatura) gönderilen fatura için gönderici tarafından seçildiğinde faturanın alıcısına faturaya “Kabul” ya da “Ret” yanıtı verme hakkı tanımış olur. Bu hak 7 gün geçerlidir ve bu sürenin aşılması durumunda alıcı faturayı kabul etmiş sayılır. Hatalı bir faturanın kabul edilmiş olması durumunda gönderici tarafa bir iade faturası düzenleyebilir.

Temel Fatura Nedir;

Temel Fatura (Temel e-Fatura) faturanın alıcıya ulaştırılmasını esas alan bir fatura senaryosudur. Bu fatura senaryosu gönderici tarafından seçildiğinde, fatura alıcı sisteminde veya kesilen fatura üzerinde bir hata ile karşılaşmadığı sürece alıcı tarafından kabul edilmiş sayılır. Burada alıcı temel fatura senaryosundaki bir belgeye “Ret” yanıtı veremez. Ancak Temel e-Fatura senaryosundaki bir belge için 7 gün içerisinde E-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal talep oluşturabilir.

E-Fatura İptal Portalı Nedir;

E-Fatura İptal Portalı GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından oluşturulmuş bir uygulamadır. Bu uygulama mükelleflerin kesmiş olduğu e-faturalar için iptal ve itiraz talebi oluşturmalarına ve oluşturulan taleplerin durumlarını takip edebilmelerine imkan tanımaktadır.

Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır;

Temel Fatura senaryosunda gönderici ya da alıcı taraf iptal talebi oluşturabilir. Bu sebeple iki farklı türde işlem yapılabilir. Bu işlemler;

Temel Fatura İptal Talebi Oluşturma

Temel e-Fatura iptal talebi oluşturmak için aşağıdaki adımlar takip edilebilir.

  1. Tarayıcının adres çubuğu kısmına https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresi yazılır ve sayfa ziyaret edilir.
  2. Sonrasında işletmenize özel e-İmza/Mali Mühür ile sisteme erişim sağlanır.
  3. Sisteme erişim sağlandıktan sonra çıkan seçeneklerden “Fatura İptal Talebi Oluşturmak için Tıklayınız.” seçeneği seçilir.
  4. Açılan formdaki Fatura No, Ödenecek Tutar, Alıcı Satıcı Bilgisi, Akıllı Kart ve Şifre alanları doldurulur ve “Talep Oluştur” butonuna tıklanır. 
  5. Sonrasında açılan sayfa üzerindeki bilgiler kontrol edilir ve işlem onaylanır. Eğer talebi onaylama esnasında bir hata alınır ile karışılaşırsa girdiğiniz bilgileri tekrar kontrol edebilirsiniz.
  6. Talebinizin başarılı bir şekilde oluşturulduğuktan sonra  “Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek İçin Tıklayınız” seçeneği üzerinden oluşturulan talebinizin takibiniz sağlayabilirsiniz.

Gelen Temel Fatura İptal Taleplerini Görüntüleme

Adınıza gelen iptal fatura talepleri için sırasıyla aşağıdaki adımlar takip edilebilir.

  1. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi öncelikle https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresi ziyaret edilir ve sisteme erişim sağlanır.
  2. Sayfaya erişim sağlandıktan sonra adınıza gelen talepleri görüntülemek ve işlem yapmak için “Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek İçin Tıklayınız” seçeneği seçilir.
  3. Açılan liste üzerinden işlem yapılması istenilen belgeler seçildikten sonra Akıllı Kart Bilgileri doldurulur ve yapılmak istenilen işlem butonuna tıklanır.
  4. Sonrasında açılan sayfa üzerindeki bilgiler kontrol edilir ve bir hata yoksa işlem onaylanır.
  5. Yapılan işlem esnasında bir hata ile karşılaşılmazsa İşlem Başarılı mesajı görüntülenecektir.

Burada genel olarak bahsetmiş olduğumuz adımları takip ederek E-Fatura İptal Portalı üzereinden iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


 

Temel Fatura Nasıl İptal Edilir ? E-Fatura İptal Portalı (Görsel Anlatım) Hakkında S.S.S.

Temel Fatura senaryosunda gönderici ya da alıcı taraf iptal talebi oluşturabilir. Bu sebeple iki farklı türde işlem yapılabilir. Bu işlemler; Temel Fatura İptal Talebi Oluşturma Temel e-Fatura iptal talebi oluşturmak için aşağıdaki adımlar takip edilebilir.
E-Fatura İptal Portalı GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından oluşturulmuş bir uygulamadır. Bu uygulama mükelleflerin kesmiş olduğu efaturalar için iptal ve itiraz talebi oluşturmalarına ve oluşturulan taleplerin durumlarını takip edebilmelerine imkan tanımaktadır.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum