Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!
Açık Fatura ve Kapalı Fatura terimleri kanunlar içerisinde yer almayan fakat ticari hayat içerisinde yer alan ve sıklıkla kullanılan terimlerdir. Bu terimler isimlerinden de anlaşılacağı gibi birbirinin tersini ifade eder. Aslında özetle Açık ve Kapalı Faturadan bahsetmek gerekirse; Açık Fatura, vadeli bir satış yapıldığında yani satış esnasında ödeme alınmadığı durumlarda Kapalı Fatura ise satışın yapıldığı esnada ödemenin peşin olarak alındığı durumlarda kullanılan terimlerdir. Şimdi ise bu iki terime biraz daha detaylı bakalım.
Açık Fatura Nedir ?
Açık Fatura, vadeli olarak ürün veya hizmet satışının yapıldığı durumlarda kullanılır. Ürün veya hizmet satışı esnasında ödemenin alınmadığını borcun halen açık olduğu ile ilişkilendirir. Açık faturada faturanın üst bölümüne kaşe vurulur ve imza atılır. Bu durumda genel olarak bedeli ödenmemiş fatura olarak da bilinir.
Açık faturanın kanun üzerinde herhangi bir tanımı veya ayrımı bulunmaz. Bu sebeple faturanın işlerliği satıcı ve müşteri arasındaki iletişim ve ilişkiye dayalıdır.
Açık Fatura Nasıl Kesilir ?
Standart bir ürün veya hizmet satış faturası düzenlenir ve faturanın üst bölümüne kaşe imza veya imza atılır. Burada özellikle bir açık fatura düzenlemek isteniyorsa muhakkak belgenin üst bölümüne imza atılmalıdır. Dilerseniz burada bu durum hakkında müşteriyi de konu ile ilgili bilgilendirebilirsiniz.
Kapalı Fatura Nedir ?
Kapalı Fatura, ürün veya hizmetin satışı esnasında ödemenin peşin olarak alınması durumunda kullanılır. Bu belgede ise ürün veya hizmet satışı esnasında ödemenin alınması sebebiyle herhangi bir borcun olmadığı ile ilişkilendirilir. Kapalı faturada faturanın alt bölümüne veya kalem bilgilerinin bulunduğu yere kaşe vurulur ve imza atılır. Bu durumda belgenin bedeli ödenmiş olduğu için ödenmiş fatura olarak da bilinir.
Kapalı faturada aynı açık faturada olduğu kanun üzerinde herhangi bir tanıma veya ayrıma sahip değildir. Bu sebeple de faturanın işlerliği satıcı ve müşteri arasındadır.
Kapalı Fatura Nasıl Kesilir ?
Kapalı faturada ise standart bir ürün veya hizmet satış faturası kesildikten sonra bu faturanın alt bölümüne veya kalem bilgilerinin bulunduğu yerin üzerine kaşe imza veya imza atılmalıdır. Bu durumda belgenin kapalı bir fatura olduğu anlaşılabilir. Fakat burada belgenin kanun üzerinde herhangi bir tanımı olmaması sebebiyle müşteriyi bilgilendirebilirsiniz.
Açık Fatura ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında bu Açık Fatura ve Kapalı Fatura ayrımının kanun üzerinde herhangi bir tanımı bulunmamaktadır. Özellikle satıcı ve müşteri arasında iletişim ve ilişkiye bağlıdır.
- Açık Fatura, faturanın vadeli (ödemenin yapılmamış) olması durumunda kullanılır.
- Kapalı Fatura, faturanın peşin olarak ödenmiş olması durumunda kullanılır.
- Açık Faturalarda belgenin üst bölümüne kaşe veya imza atılır.
- Kapalı Faturalarda belgenin alt bölümüne ya da kalem bilgilerinin bulduğunu bölümün üzerine kaşe veya imza atılır.
Açık Fatura ve Kapalı Fatura Nedir ? (Detaylı Bilgi) Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz