Bu yazımızda sizlere Tevkifatlı Fatura nedir, tevkifatlı faturayı kimler kesebilir ve tevkifatlı faturanın tevkifatı nasıl hesaplanır konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Tevkifatlı fatura nedir konusu hakkında bir çok yanıltıcı kaynaklar mevcut, tevkifatlı faturayı kimlerin keseceği konusu ise akıl karıştırıcı bir durum gibi gözükmektedir. tevkifatlı fatura nasıl hesaplanır konusunda ise herkes matematik uzmanızı olmanız gerektiğini düşünüyor. Tüm bu yargıları yıkın ve size bunların ne kadar anlaşılabilir ve kolay olduğunu yazımızı okuyarak teyit edin.

 

Tevkifatlı Fatura, işletmelerin düzenlediği fatura türlerinden birisidir. Tevkifatlı fatura temelde kesilen faturanın vergisinin alıcı ve satıcı taraf arasında bölüşülmesidir. İki tarafta faturanın vergisinden kendisine düşen kısmı ödeyecektir. Tevkifat ile ilgili değinmemiz gereken birkaç konu daha bulunmaktadır. Bu başlıklara aşağıdaki listeden tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz.
 


 

Tevkifat Ne Demek ?

Tevkifat, para konusunda yapılan kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Muhasebe kısmında ise tevkifat özellikle faturalarda vergilerin taraflarca belirlenen oranda bölünmesi ve ödenmesi olarak bilinmektedir. Biz bu yazımızda özellikle fatura üzerine tevkifat uygulanması’ndan bahsedeceğiz.Tevkifat Ne Demek?

Tevkifatlı Fatura Nedir ?

Tevkifatlı Fatura, kesilen faturanın üzerindeki verginin belirlenen oranlar dahilinde alıcı ve satıcı taraf arasında paylaşılmasıdır. Tevkifatlı faturalar; normal faturalar ve irsaliyeli faturalarla aynı niteliklere sahip faturalardır. Tevkifatlı faturaların diğer faturalardan ayrıldığı tek özellik verginin taraflarca paylaşılıyor olmasıdır.
 

Kimler Tevkifatlı Fatura Keser ?

  • Genel bütçe içinde yer alan; daireler, katma değer bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,
  • Döner sermaye yöntemiyle çalışan kuruluşlar,
  • Kamu kurumu niteliğine sahip meslek kuruluşları,
  • Kanunla kurulmuş olan ya da tüzel kişiliği bulunan emekli ve yardım sandıkları,
  • Bankalar,
  • Kamu İktisadi Kuruluşlar ve İktisadi Devlet Teşekkürleri,
  • Özelleştirme kapsamında yer alan kuruluşlar,
  • Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler ve vadeli işlemler dahil tüm borsalar,
  • Hisseleri (Payları) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler,
  • Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda olan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler


Daha detaylı bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesi üzerindeki tevkifat uygulaması sayfasını ziyaret edebilirsiniz.Kimler Tevkifatlı Fatura Keser


 

Tevkifat Uygulanacak İşlemler Nelerdir ?

Tevkifatlı fatura, her ürün veya hizmet satışında kullanılmamaktadır. Tevkifat uygulanan hizmetler için şu şekilde bir liste oluşturabiliriz;

 

  • Özel güvenlik hizmetleri,
  • Yemek servis hizmetleri,
  • Bahçe, çevre bakım ve temizlik hizmetleri
  • Belirli yapım işleri ve bunlara ait mimarlık hizmetleri,
  • Belirli yapım işlerine bağlı mühendislik hizmetleri
  • Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri,
  • Yapı Denetim, genel denetim ve danışmanlık hizmetleri

 

Tevkifatlı Fatura Nasıl Kesilir ?

Tevkifatlı fatura düzenlemeden önce mutlaka belgeye uygulanacak olan tevkifatın kodu, açıklaması ve oranı bilinmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bilgiler kontrol edilip emin olunduktan sonra kullandığınız uygulama üzerindeki ilgili alanları doldurarak tevkifatlı bir fatura oluşturabilirsiniz.
 

Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır ?

Tevkifatlı faturayı hesaplamak için öncelikle fatura üzerindeki KDV (Katma Değer Vergisi)’nin ve tevkifat oranın bilinmesi gerekiyor. Fakat burada fatura üzerindeki tevkifat kodu ve tevkifat açıklamasınında teyit edilmesi önemli bir rol oynamaktadır. Burada sadece oranları aynı olduğu için bile işletmeler farklı ilgisiz sebeplerle fatura göndermektedir. Tevkifat kodu ve açıklamasından kontrol edip emin olmanız daha iyi olacaktır.Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır

Tevkifat oranı ve vergi tutarı öğrenildikten sonra sebeplere bağlı olarak değişen 2/10 ile başlayan ve 9/10 ile son bulan tevkifat oranı yüzdeye dönüştürülür. Daha sonra KDV fiyatı üzerinden tevkifat yüzdesi oranlanır hesaplanan tutar alıcının ödeme ile yükümlü olduğu vergi tutarı olur ve alıcıya tevkif edilir.
 

Tevkifatlı Fatura Hesaplama Örneği

Örneğin KDV hariç fiyatı 5.000 TL olan bir ürün veya hizmet aldığınızı düşünelim. Aldığınız bu ürün veya hizmet içinse KDV’yi %18 olarak olarak alalım. Bu şekilde hesapladığımızda belgenin KDV’si 900 TL olacaktır. Şimdi buradaki KDV’ye 5/10 yüzdesinde tevkifat uygulanırsa, verginin 450 TL’si satıcı tarafından ödenmektedir. Kalan 450 TL ise alıcıdan tevkif edilmektedir. Satıcı için faturanın genel toplamı ise 5.900 TL’den 5.450 TL’ye düşecektir.
 

E-Fatura Sistemleri ile Kolay Çözüm

E-Fatura Sistemleri’nin sizlere sunduğu tevkifatlı faturalar için size sunduğu birçok avantaj bulunmaktadır. Örnek vermek gerekise tamamen tevkifatlı bir belge kesmeniz gerektiğinde sadece tek bir sebep seçip tüm kalemler kolayca uygulayabilirsiniz. Belge kontrol yapısı kendi muhasebe uygulamanızdan kestiğiniz belgelerdeki tutar hataları, tevkifat oran ve kodunun tutması vb. durumlarda sizi uyarır ve gönderiminizi engeller. Bu sayede hataları işlemlerden ve iade süreçlerinden kurtulmuş olursunuz. E-Fatura Sistemleri hakkında bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.


 

Tevkifatlı Fatura Nedir ? Kimler Keser ve Nasıl Hesaplanır ? Hakkında S.S.S.

Tevkifat, para konusunda yapılan kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür
Tevkifatlı Fatura, kesilen faturanın üzerindeki verginin belirlenen oranlar dahilinde alıcı ve satıcı taraf arasında paylaşılmasıdır. Tevkifatlı faturalar; normal faturalar ve irsaliyeli faturalarla aynı niteliklere sahip faturalardır. Tevkifatlı faturaların diğer faturalardan ayrıldığı tek özellik verginin taraflarca paylaşılıyor olmasıdır.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum