İhracat ticari bir ürünün kurallar çerçevesinde sınır ötesi (yurt dışı) firmasına satılması ve ulaştırılmasına verilen genel bir isimdir. E-İhracat ise bu işlemlerin günümüz teknolojilerinin gelişimiyle birlikte internet ortamına taşınması ve belgelerin internet üzerinden düzenlemesiyle birlikte özellik ortaya çıkmış bir kavramdır. E-Fatura kapsamında olan ve ihracat yapan şirketler e-İhracat Faturası kesmek zorundadır.

Kesilen e-İhracat belgeleri GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sistemi üzerinden geçerek GTB (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) sistemine ulaştırılır. E-Fatura ihracat sistemi, ihracat düzenleyecek birçok firmaya iş süreçlerinde hız ve kolaylık sağlıyor. Sistemlerin verileri kontrol etmesiyle birlikte hatalar en aza indirgeniyor.

Kullandığınız sistem üzerinde eğer bir saklama hizmeti alıyorsanız gönderdiğiniz belgeleriniz elektronik ortamda saklanacaktır. Saklama hizmetiyle birlikte birçok belgenize çok kolay bir şekilde dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Bu ve daha birçok avantajla birlikte e-İhracat işlemlerini gerçekleştiren birçok işletme rekabette kendilerine güç katarak rakiplerini geride bırakıyor.
 

E-İhracat Faturası Nasıl Kesilir ?


Yurt dışında yeni pazarlara ve kitlelere açılmak isteyen bir işletmeniz varsa kesilen faturalarda bazı prosedür ve kurallar olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Eğer ki elektronik ortamda bir e-İhracat faturası düzenlemek ve istiyorsanız öncelikle bunun için e-Faturaya geçiş yapmanız gerekmektedir. E-Fatura uygulamasına geçiş yapmadan önce ise bir mali mühür edinmeniz gerekiyor.

Mali mühür edindikten sonra entegrasyon sistemlerinden veya yapılarından biriyle anlaşarak e-Faturaya uygulamasına geçiş yapmanız gerecek. Bir entegrasyon sistemiyle anlaştıktan sonra kesilen faturalarınızda GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından belirlenen veri standart ve kurallarına uyarak bir belge düzenlemeniz gerekiyor. Burada sağlıklı çalışan ve güncel bir entegrasyon sistemi ile çalışıyorsanız bu sizin için problem olmayacaktır. Sisteminizden artık e-İhracat belgelerinizi düzenleyebilir ve gönderebilir durumda olacaksınız.


 

E-İhracat Faturası Keserken Nelere Dikkat Edilmeli ?

 

  • E-Fatura mükellefiyseniz, ürün ihracatı yapıyorsanız belgelerini e-Fatura olarak düzenlemelisiniz.
  • E-Arşiv mükellefi olarak hizmet ihracatı yapıyorsanız belgeleriniz e-Arşiv Fatura olarak düzenlemelisiniz. Fakat e-Arşiv Fatura kullanmıyorsanız kağıt olarak da düzenleyebilirsiniz.
  • Yurt dışına kesilen faturalarda belgeler KDV’siz olarak düzenlenir.
  • Ürün ya da malın tanımını tam olarak yazmalısınız.
  • E-İhracat Faturaları için dilerseniz İngilizce, Türkçe veya farklı dillerde belge düzenleyebilirsiniz.
  • Belgenizin gümrükde takılmaması için teslim türü, teslim şartı, teslimat adresi, GTIP vb. bilgileri gönderim öncesi kontrol edebilirsiniz.
  • Gümrük beyannamesindeki bilgiler ile faturadaki bilgiler biri birini doğrulayacak şekilde olmalıdır.
  • Serbest bölgelerdeki alıcılara kesilen belgelerde alıcı e-Fatura mükellefi ise belge internet ortamında alıcıya ulaştırılmalıdır.
  • Belgelerinizi gönderdikten sonra resmileştiğinden emin olmak istediğinizde e-Fatura Görüntüleyici programı ile belgenin GİB sisteminden başarıyla geçmiş hatasız bir belge olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Belgenizde navlun, komisyon vb. tutarları belgenizde göstermek için satırlara dağıtabilir ve bu şekilde işleme alabilirsiniz. (Bu şekilde işlem yapmanız durumunda belgenin tutarlarını karışmaması için belgenin açıklama bölümünde bu bedelleri belirtmeniz gerekmektedir.)
  • Çıkışa gönderim esnasında proforma bir belge göndermeyin. Çünkü proforma fatura, gerçek bir fatura türü değildir.
     

E-İhracat Faturasında Bulunan Alan Alanlar

  • Malın veya ürünün tanımı
  • Malın veya ürünün miktarı (Adet, Kilogram, Litre vb.)
  • Malın veya ürünün birim fiyatı
  • Malın veya ürünün kalem toplamı (birim x fiyat) satış bedeli
  • Malın veya ürünün konulduğunu kabın adeti, cinsi, markası
  • Malın veya ürünün gönderim şekli (Havayolu, Karayolu, Denizyolu vb.)
  • Malın veya ürünün GTIP numarası
  • Malı veya ürünün alıcısının firma bilgileri
  • Malın veya ürünün ödemesi için hesap numaraları ve ödeme şekli
     

E-Fatura Sistemleri ile e-İhracat Faturası Düzenlemek Artık Çok Kolay!


E-Fatura Sistemleri’nin sunmuş olduğu en pratik ve kolay özellik bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesiyse normal bir belgenin üç adımda bir e-ihracat faturasına dönüştürülmesidir. Sadece sistemin yönlendirmelerini ve adımlarını takip ederek belgenizi hızlı ve kolay bir şekilde ihracat faturasına dönüştürebilirsiniz. E-Fatura Sistemleri için belgenin hangi şekilde sisteme yüklendiği fark etmemektedir. İster muhasebe programınızdan ister bulut sistemi üzerinden ister excel üzerinden yüklemiş olun belgenizi üç adımda ihracat belgesine kolayca dönüştürebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin


 

E-İhracat Nedir ? E-İhracat Faturası Nasıl Kesilir ? Hakkında S.S.S.

İhracat ticari bir ürünün kurallar çerçevesinde sınır ötesi (yurt dışı) firmasına satılması ve ulaştırılmasına verilen genel bir isimdir.
E-İhracat ise bu işlemlerin günümüz teknolojilerinin gelişimiyle birlikte internet ortamına taşınması ve belgelerin internet üzerinden düzenlemesiyle birlikte özellik ortaya çıkmış bir kavramdır.
Yurt dışında yeni pazarlara ve kitlelere açılmak isteyen bir işletmeniz varsa kesilen faturalarda bazı prosedür ve kurallar olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Eğer ki elektronik ortamda bir e-İhracat faturası düzenlemek ve istiyorsanız öncelikle bunun için e-Faturaya geçiş yapmanız gerekmektedir.
E-Fatura Sistemleri için belgenin hangi şekilde sisteme yüklendiği fark etmemektedir. İster muhasebe programınızdan ister bulut sistemi üzerinden ister excel üzerinden yüklemiş olun belgenizi üç adımda ihracat belgesine kolayca dönüştürebilirsiniz.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum