Hazır Beyan Sistemi Nedir ?

Hazır Beyan Sistemi 2012 yılında Maliye Bakanlığının "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname" sistemini geliştirerek oluşturduğu bir uygulamadır. Bu uygulama Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kısmen veya tamamen daha önceden gelirleri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından veyahut tamamından oluşan gelir vergisi beyannamelerinin hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulması üzerine kurulmuş bir yapıyı ifade eder.

İşyeri Kira Gelir Beyanı Nasıl Yapılır ?

 Öncelikle tarayıcı üzerinden gib.gov.tr adresi ziyaret edilir açılan sayfa üzerinde Hızlı Erişim alanından Hazır Beyan seçeneği üzerine gelindiğinde çıkan seçenekler içerisinden Kira seçeneği seçilir. Sonrasında açılan sayfa üzerinden sisteme giriş butonuna tıklanarak giriş işlemi yapılır.

Hazır Beyan Sisteme Giriş Yapma

Hazır Beyan Sistemi'ine giriş için 2 yöntem bulunur.

İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) Bilgileriyle Giriş Yapma

Giriş butonu ile birlikte açılan sayfa üzerinden Kullanıcı Girişi seçeneği seçilir. Açılan pencere üzerinde kullanıcı kodu, VKN/TCKN ve vergi dairesi şifresi yazılarak sisteme giriş yapılabilir.

İnteraktif Vergi Dairesi Şifresi Bulunmuyorsa/Bilinmiyorsa

Eğer ki vergi dairesi şifresi bulunmuyorsa gib.gov.tr adresi üzerinde Hızlı Erişim > İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) sayfası ziyaret edilir. Açılan sayfa üzerinden E-Devlet ile Kayıt Ol seçeneği seçilerek yeni şifre oluşturabilirsiniz. Fakat şifrenizi bilmiyorsanız Şifremi Unuttum seçeneği üzerinden şifrenizi sıfırlayabilirsiniz.

E-Devlet (Türkiye.gov.tr) Seçeneği ile Giriş Yapmak

 Açılan giriş seçenekleri sayfasından e-Devlet Yönetimi ile Giriş seçeneği tıklanır. Sonrasında açılan sayfa üzerinde e-Devlet Sistemi'ine giriş yöntemlerinden birisi seçilerek sisteme giriş yapılabilir.

İşyeri Kira Gelir Beyanı Adımları

Giriş işlemi tamamlandıktan sonra açılan sayfa üzerinden Beyanname İşlemleri altındaki Hazır Beyan seçeneğine tıklanır.

Beyanname Doldur bölümü üzerinden işlem yapılacak ilgili yıl seçilir.

Açılan sayfa üzerinden Sicil Bilgiler ve İletişim Bilgileri kontrol edilir ve eksiklik olması durumunda eksik olan alanlar doldurulur.

3.A bölümü üzerinde Kira Geliri elde edilen gayrimenkul için aşağıdaki bilgiler doldurulur.

  • Gayrimenkul Türü
  • Kira Gelirinin Ait Olduğu Yıl
  • Elde Edildiği Süre (Ay)
  • Hisse (% Yüzde)
  • Vergi Değeri (Hisseye Düşen)
  • Yıllık Kira Geliri (Hisseye Düşen)
  • Kesilen Gelir Vergisi
  • Gayrimenkul Adres Bilgileri

Birden fazla gayrimenkul için beyanda bulunacak ise Satır Ekle seçeneği ile aynı şekilde diğer gayrimenkul içinde gerekli bilgiler doldurulur.

Tevkifata tabi işyeri kira gelirleri brüt tutarının 2020 yılı için beyanname sınır olan 49.000 TL'nin altında olması durumunda beyanname verilmez.

Gelir Vergisi Kesinti Bilgileriniz bölümünde tevkifata tabi iş yeri kira geliri edilen gayrimenkule ilişkin bilgiler doldurulur. Bunlar;

  • Gayrimenkul İlişkilendir
  • Kesinti Yapanın Adı-Soyadı veya Ünvanı
  • Şahıs ise Kesinti Yapanın T.C. Kimlik Numarası
  • Tüzel ise Kesinti Yapanın Vergi Kimlik Numarası
  • Dönemi
  • Yıl İçinde Yapılan Toplam Ödeme Tutarı (Brüt Tutar)
  • Yıl İçinde Yapılan Vergi Kesinti Tutarı

Beyanda bulunulan gayrimenkuller hisseli ise Ortaklara Ait Bilgiler bölümünün doldurulması zorunludur. 

Sonrasında Giden Türü ve Tutarına İlişkin Bilgiler bölümünde uygun olan gider yöntemi seçilir.

Götürü Gider Yöntemi

Götürü Gider Yöntemi seçilmesi halinde kira gelirinin %15’i götürü olarak giderleştirebilir. 
Not : Bu yöntemin kullanılması durumunda 2 yıl geçmeden Gerçek Gider Yöntemi seçilemez.

Gerçek Gider Yöntemi

Gerçek Gider Yöntemi seçilmesi halinde açılan alandaki giderlerin belgelendirilmesi şartıyla düşülecek miktar sistem tarafından otomatik olarak hesaplanır.

Gelirden Yapılacak İndirimler bölümünde listede görüntülen indirimleri beyan edilen gelirden şartlar dahilinde ve kanun izin verildiği miktarda düşülebilir.

Beyannameyi ilgili vergi dairesine göndermek ve beyan işlemini onaylamak için Beyannameyi Onaylamaya Geç butonuna tıklanır.

Son olarak açılan sayfa üzerinde onaylamak istenilen beyanname seçilir ve onay butonuna tıklanır.

Yukarıdaki tüm adımları takip ederek işlemleri gerçekleştirdiğiniz de iş yeri kira gelir beyanınızı tamamlamış olursunuz.


 

Hazır Beyan Sistemi İle İşyeri Kira Geliri Beyanı Nasıl Yapılır ? Hakkında S.S.S.

Hazır Beyan Sistemi 2012 yılında Maliye Bakanlığının "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname" sistemini geliştirerek oluşturduğu bir uygulamadır. Bu uygulama Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kısmen veya tamamen daha önceden gelirleri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından veyahut tamamından oluşan gelir vergisi beyannamelerinin hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulması üzerine kurulmuş bir yapıyı ifade eder.
İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) Bilgileriyle Giriş Yapma Giriş butonu ile birlikte açılan sayfa üzerinden Kullanıcı Girişi seçeneği seçilir. Açılan pencere üzerinde kullanıcı kodu, VKN/TCKN ve vergi dairesi şifresi yazılarak sisteme giriş yapılabilir. İnteraktif Vergi Dairesi Şifresi Bulunmuyorsa/Bilinmiyorsa Eğer ki vergi dairesi şifresi bulunmuyorsa gib.gov.tr adresi üzerinde Hızlı Erişim > İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) sayfası ziyaret edilir. Açılan sayfa üzerinden E-Devlet ile Kayıt Ol seçeneği seçilerek yeni şifre oluşturabilirsiniz. Fakat şifrenizi bilmiyorsanız Şifremi Unuttum seçeneği üzerinden şifrenizi sıfırlayabilirsiniz.

Tam bir araştırma ve eFatura uzmanı, okyanuslarda boğulmayı seven Sarı Kurt! Faturanın e kuşağında yaşamış ve belgelerle arası çok iyi kendisi bilgi ve birikimini eFatura entegrasyonu üzerinden sizler için paylaşma konusunda çok heyecanlı!

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum